marți, 1 aprilie 2014

Echilibrarea chakrelor - David Pond

„Cu totii vrem de la viatã aceleasi lucruri  fericire, împlinire, sãnãtate, prosperitate si relatii multumitoare. Nu ar trebui sã fie atît de greu totul pare atît de simplu! Dar lucrurile se învatã. Viata se trãieste. Stim cînd ne aflãm în dezechilibru simtim acest lucru! Dar ce putem face în aceastã situatie?
Ni s-au spus atît de multe lucruri despre cum sã ne dezvoltãm aptitudinile necesare pentru a ne adapta în societate. Se presupune cã, dacã totul îti merge bine în universul exterior, vei fi fericit. De fapt, asta înseamnã sã "pui carul înaintea boilor". Cãci mai întîi trebuie sã învãtãm cum sã fim fericiti si împliniti în fiinta noastrã, dupã care universul nostru exterior va cãpãta contur, ca reflectare a universului nostru lãuntric. Avem nevoie de niste hãrti pentru a ordona toate aceste elemente si a ne împlini destinul  iar chakrele pot constitui o astfel de hartã pentru activarea si echilibrarea diferitelor niveluri de experiente de viatã.
Chakrele sînt vîrtejuri energetice localizate în partea frontalã a coloanei vertebrale si pozitionate de la coccis si pînã în crestetul capului. Ele constituie o hartã a universului nostru lãuntric, relatiile cu propria noastrã fiintã si felul în care ne folosim energia. 
Viata înseamnã energie. Aceeasi fortã care strãbate orice formã de viatã curge si prin fiinta ta  este mana (respiratia), prana, chi-ul vietii. Chakrele interactioneazã cu aceastã fortã vitalã universalã si însufletesc diferitele aspecte ale vietii tale.

Cînd problemele, provocãrile si dificultãtile apar în viata ta, modelul chakrelor îti pune la dispozitie un instrument cu ajutorul cãruia sã poti identifica sursa conflictului tãu interior.

Chakrele sînt canale prin care curge energia universalã, dinspre pãmînt, prin chakra cea mai de jos, pînã la cea mai de sus, dar nu în mod liniar, este o curgere ciclicã si în ambele sensuri. Primul nivel de întelegere a chakrelor constã în perceperea actiunii lor în viata ta ca un flux energetic. Aceeasi fortã vitalã ce strãbate toti copacii, plantele, animalele, norii, rîurile si muntii parcurge si fiinta ta, prin sistemul de chakre, într-un mod organizat, perceptibil. Acest lucru poate fi observat si experimentat, dar mai întîi trebuie sã dezvolti perspectiva martorului.

Lucrul cu chakrele necesitã echilibru. Aceasta este conditia generalã pentru o circulatie liberã de-a lungul întregului sistem al chakrelor. Fãrã echilibru, te fixezi într-o zonã dezechilibratã a vietii tale, ceea ce va crea situatii, scenarii si probleme legate de chakra aflatã în dezechilibru”.
 Mai jos am spicuit cateva exercitii pentru echilibrarea chakrelor, simple si cred eu la indemana oricui.
Sa aveti spor, la lucru.

Exercitiul 1 pentru echilibru
O posturã yoga într-un singur picior demonstreazã acest lucru. .Postura arborelui. este usor de descris. Stai în picioare, drept, cu greutatea distribuitã egal pe ambele picioare. Mutã-ti greutatea pe piciorul stîng, astfel încît sã poti ridica laba piciorului drept, astfel eliberat, si sã o lipesti de partea interioarã a coapsei piciorului stîng. Întinde-te simultan în jos si în sus, pentru a evita scoaterea în afarã, spre stînga, a soldului. Apoi uneste-ti palmele în fata pieptului, ca pentru rugãciune. Gãseste punctul de echilibru.

Exercitiul 1
Alege-ti o pozitie confortabilã, potrivitã pentru visare . Închipuieste-ti o situatie în care te simti perfect linistit. Imagineazã scenariul cu ochii mintii. Imagineazã sentimentul de armonie cu toate aspectele vietii. Dupã care, aici si acum, lasã-te pãtruns de senzatia degajatã de aceastã trãire.
Transformã emotia într-o experientã imediatã, pe care o simti. Tocmai ai simtit chakra inimii.
Ai putea efectua acest exercitiu cu fiecare chakrã în parte, lãsîndu-te pãtruns de senzatia de sigurantã, de putere, de creativitate sau de orice altã naturã

Exercitiul 2 pentru siguranta
Cînd te simti în nesigurantã din cauza notelor de platã neachitate sau pentru cã s-ar putea sã rãmîi fãrã nici un venit, încearcã acest exercitiu pentru cultivarea unei baze de securitate fãrã nici o legãturã cu banii. Mai întîi abordeazã situatia ta dintr-o perspectivã energeticã ; întelege cã lumea exterioarã nu determinã experienta.
Desigur, din perspectiva eului, pare cã sentimentele de nesigurantã ar fi cauzate de notele de platã. Încearcã sã nu uiti faptul cã aceasta este o iluzie în a cãrei capcanã cãdem foarte usor. Pentru a te vindeca de aceastã nesigurantã, fã o plimbare în mijlocul naturii. Nu pentru miscare, ci pentru a comunica. Observã abundenta vietii si contemplã curgerea fortei vitale universale în întreaga naturã. Existã destulã fortã vitalã pentru a însufleti toate speciile de plante, de animale, rîurile, norii...
Aceeasi fortã vitalã strãbate întreaga naturã. În cele din urmã, simti cum aceeasi fortã te cuprinde si pe tine. si atunci întelegi, dintr-o datã, cã nu tu îti trãiesti viata pur si simplu, ci viata este cea care te sãlãsluieste! Îti dai seama cã nu vointa ta este cea care face sã-ti batã inima, plãmînii sã respire sau sîngele sã circule. Este o fortã mai mare, care însufleteste orice formã de viatã, iar tu esti parte a acestui sistem si-ti dai seama cã, dintr-o datã, toatã nesiguranta ta a dispãrut.

Exercitiul 3 pentru activarea primei chakre
Imagineazã-ti un cablu de împãmîntare ce porneste de la coloana ta vertebralã si se pierde în adîncul pãmîntului. Cu ochiul mintii, imagineazã-ti cum orice energie mentalã excesivã se scurge de-a lungul coloanei tale vertebrale si se risipeste în pãmînt prin acel cablu de împãmîntare. Imagineazã-ti cum cablul tãu prinde rãdãcini imense, ca ale unor copaci uriasi. Vizualizeazã cum aceste rãdãcini se amestecã printre rãdãcinile copacilor. Acum imagineazã-ti cã poti sã absorbi energia pãmîntului prin respectivul cablu de împãmîntare. Vizualizeazã cum aceeasi fortã centratã a copacilor îti este, de asemenea, accesibilã. Evident, sportul este un mod sãnãtos de activare a primei chakre

Exercitiul 4 pentru chakra 2
Pentru echilibrarea celei de-a doua chakre, trebuie sã te lasi pãtruns de satisfactie în timp ce trãiesti plãcerea simturilor tale
Sã analizãm experienta unei recompense drept multumire, care adesea îti face plãcere, dar care tinde sã-ti trezeascã un sentiment de vinovãtie. Cautã obiectul plãcerii si experimenteazã-l pe deplin constient. Cum trãiesti senzatia acestei experiente? Este plãcutã? În ce zonã a corpului este concentratã aceastã plãcere? Fii cît se poate de constient în timpul experientei si vei vedea cum acest lucru îti sensibilizeazã capacitatea de a fi satisfãcut multumindu-te cu mai putin.
Numesc acest exercitiu abordarea .regimul prãjiturã cu ciocolatã.. Data viitoare cînd esti tentat sã mãnînci prãjiturã cu ciocolatã (sau orice altã satisfacere a unei dorinte), treci peste orice judecatã cu privire la aceastã dorintã si experimenteazã.
Încetineste întregul proces pentru a aprofunda experienta plãcerii. Bucurã-te de fiecare muscãturã. Lasã aroma sã-ti umple gura si constientizeazã felul în care fiecare papilã gustativã este în extaz. Nu înghiti dupã experimentarea plãcerii . si vezi ce se întîmplã dupã aceea. Esti pãtruns cu totul de experientã si probabil cã nici mãcar nu ti-ai terminat bucata de prãjiturã! Te-ai dãruit cu totul experientei..

Exercitiul 5(chakra 2)
În timpul unei îmbrãtisãri sau cînd gusti ceva plãcut, asculti o muzicã frumoasã sau admiri un apus de soare încîntãtor, închide o clipã ochii si concentreazã-te asupra sentimentului profund de multumire pe care îl simti. La fel, dupã ce ai fãcut dragoste cu persoana iubitã, închide ochii si lasã-te pãtruns de multumirea pe care o resimti si concentreazã-te asupra plãcerii pe care senzatiile respective o produc în trupul tãu. Observã cum fiecare celulã din corpul tãu vibreazã de plãcere. Cultivã acest sentiment de satisfactie , vei simti cum te pãtrunde o senzatie de plenitudine si împlinire.

Exercitiul 6 ( chakra 3)
Poti adopta aceastã atitudine în viatã rãspunzînd , data viitoare cînd te afli într-un conflict de putere  la douã întrebãri importante:
1. Esti într-adevãr amenintat?(Supravietuirea sau siguranta ta este într-adevãr în pericol?)
2. Îti pasã într-adevãr de consecinte?(Este cu adevãrat important pentru tine sã cîstigi confruntarea?)
Aceste douã întrebãri te vor ajuta vor sã identifici disputele cu adevãrat importante pentru tine. Dacã siguranþta nu îti este într-adevãr amenintatã sau dacã nu-ti pasã de consecinte, atunci nu e problema ta. Ego-ul intervine însã si spune cã onoarea îti este în pericol ,ai fost provocat si esti nevoit sã te aperi. În acest moment trebuie sã stii cã într-adevãr nu este problema ta.
Dupã care trebuie sã-ti folosesti vointa de putere pentru a evita situatia. Altfel devii stalpul de care ceilalti îsi ascut ghearele , îti încearcã puterea asupra ta, iar tu suporti toate astea deoarece te implici într-o problemã care nu te priveste.
Dar dacã rãspunzi ,da. la una din cele douã întrebãri . adicã esti amenintat sau îti pasã într-adevãr de consecinte ., atunci luptã în mod onorabil, cu intenþia de a cîstiga. Pune-ti de acord intelectul cu vointa, deslusind care din utilizãrile vointei se impune în situatia respectivã: implicare sau neimplicare

Exercitiul 7
Dacã ai un sentiment de nesigurantã legat de obiectul dragostei tale, trebuie sã întelegi cã problemele tale se referã la sigurantã, nu la dragoste. Mergi la cauza problemei. Abordeazã nelinistile tale la nivelul primei chakre. Fã o plimbare în naturã si observã inepuizabila fortã vitalã ce te înconjoarã. Simte cum aceeasi fortã vitalã strãbate si propria ta fiintã. Observã cã tu nu trãiesti pur si simplu, ci viata te sãlãsluieste!. Iar acum, dupã ce ai statornicit acest sentiment de sigurantã în legãturã cu tine si viata, poti stabili o relatie deplinã cu sentimentul respectiv, mai degrabã decît sã cauti protectie în cadrul relatiei.

Sfaturi pentru stimularea PRIMEI chakre
Pentru a mentine echilibrul la acest nivel, conditia ta socialã, casa, ocupatia si familia ta trebuie sã-ti ofere resursele corespunz ãtoare pentru a veni în întîmpinarea nevoilor tale de sigurantã fundamentale. Poti simti diverse lucruri în legãturã cu acest aspect de la acceptabilitate la abundentã, însã principalul este sã nu ai nevoi urgente. Pentru a obtine o asemenea stare de
echilibru, trebuie sã-ti dai seama care sînt nevoile tale în acest domeniu si sã ai suficiente resurse pentru a veni în întîmpinarea lor. Cînd energia este în stare de echilibru, ea se înaltã firesc la nivelul celei de-a doua chakre.
Nu uita cã, dacã puterea ta de concentrare nu depãseste nivelul acestei chakre, necesitãtile sale nu vor pãrea sã fie satisfãcute. Omul bogat care are, în bancã, bani ca nimeni altul si totusi se simte nemultumit si nesigur  este o exemplificare perfectã a acestei situatii.
În viatã sînt multe situatii cînd teama determinã comportamentul. Dacã simti cã te afli într-o stare de dezechilibru, cerceteazã-ti cîmpul energetic ti vezi dacã nesiguranta si temerile îti dominã constiinta. Dacã este asa, atunci înseamnã cã se impune restabilirea echilibrului primei chakre.
Sau, dacã pur si simplu simti o nevoie sporitã de sigurantã, pasiune, fortã si intensitate, din nou trebuie sã te concentrezi asupra primei chakre. Încearcã .Postura arborelui., pentru a cîstiga în stabilitate si echilibru. Pentru a stimula puterea laturii tale instinctuale, iesi în mijlocul naturii si simte cã faci parte din structura vietii. Nu uita cã absorbi aceeasi fortã vitalã ca si copacii mãreti din jurul tãu. Vizualizeazã culoarea rosie si simte cum puterea si vitalitatea ei îti strãbate întreaga fiintã.
Pentru a-ti usura efortul, ai putea sã porti o cãmasã rosie sau o esarfã de aceeasi culoare. Fã o plimbare, încercînd în acelasi timp sã vezi în cîte moduri te poti armoniza cu culoarea rosie.
Pentru a te acorda mai usor cu forta si pasiunea în stare de echilibru, poti folosi ca etalon granatul, rubinul sau obsidianul.
Teama are menirea de a functiona ca semnal de alarmã, si nu ca o stare de constiinþã. Învãtînd cum sã stimulezi si sã echilibrezi prima chakrã, te poti elibera de o mentalitate bazatã pe fricã. stii cã latura ta instinctualã este armonizatã în cel mai înalt grad si îti imaginezi, în plan secund, aceste instincte în stare de alertã. Dacã te amenintã un pericol real oarecare (de exemplu, o masinã care este cît pe ce sã te loveascã în timp ce traversezi strada), ai încredere cã instinctele tale te vor avertiza în mod corespunzãtor, salvîndu-te din calea primejdiei. Aceasta îsi elibereazã constiinþa si îti permite sã te concentrezi asupra unor preocupãri mai plãcute ceea ce constituie baza celei de-a doua chakre.

Sfaturi pentru stimularea celei de-a DOUA chakre
A doua chakrã ne determinã relatiile. Cînd poti mentine echilibrul la nivelul al doilea, capacitatea ta de a-ti plãcea de ceilalti asa cum sînt ei se amplificã. Faptul de a-i invidia pe ceilalti îti diminueazã capacitatea de a te bucura de propria ta vitã ,este o diminuare a puterii, iar pe mãsurã ce înveti sã-ti placã de ceilalti asa cum sînt, aceste relatii completeazã felul tãu de a fi.
Data viitoare cînd esti posomorît si viata îti pare cã si-a pierdut strãlucirea, încearcã sã te lasi constient în voia plãcerii. De exemplu, ai putea face o baie caldã cu spumant, cu lumînãri si muzica ta preferatã.
Concentreazã-te asupra plãcerii simturilor tale. Simte cum fiecare celulã a pielii este mîngîiatã de apa caldã. Elibereazã-te de gînduri si lasã muzica sã te pãtrundã. Deschide ochii încet si observã lumina lumînãrilor si dansul de umbre si lumini pe pereti. Renuntã la orice vinovãtie si .ar trebui. legate de ceea ce s-ar cuveni sã faci si lasã-te cu totul în voia plãcerii momentului. Mergi în acel loc din interiorul tãu care percepe aceastã plãcere si descoperã cît este de bine.
Atunci cînd în relatia ta magnetismul este în scãdere, revigoreazã-l cu atentie romanticã. Romantismul nu se rezumã doar la dormitor. Aminteste-ti cum era pe cînd te întîlneai cu persoana iubitã, cît de mult te strãduiai sã-i cîstigi un zîmbet. Reactiveazã componenta dinamicã a povestii de dragoste.
  
Sfaturi pentru stimularea celei de-a TREIA chakre
Foloseste puterea celei de-a treia chakre atunci cînd trebuie sã dai dovadã de hotãrîre.
În perioadele tale de nehotãrîre, concentreaz ã-te asupra activãrii si echilibrãrii celei de-a treia chakre. Apoi încrede-te în ceea ce rezultã din acest echilibru, ia o decizie si nu privi înapoi.
Concentrarea asupra acestui centru energetic are rezultate deosebite în situatiile în care ai nevoie de un mic impuls.
Cînd vei reusi sã mentii caracterul constient al celei de-a treia chakre, vei avea o perspectivã mult mai clarã  iar capacitatea ta de a defini exact care-ti sînt intentiile determinã scãdereaconfuziei. Renunti la apãrare. Devii atît de hotãrît, încît nu te mai simti amenintat de alte opinii contrare. Poti fi eficient în contactul cu lumea exterioarã, evitînd în acelasi timp conflictul.
Cînd mentii echilibrul celei de-a treia chakre, nu este exclus sã nu te mai gîndesti la nici un aspect legat de putere. Se realizeazã o purificare naturalã, iar tu esti constient de .concentrarea ca energie a celei de-a treia chakre. Intentiile sînt cheia. Cînd izbucnesc lupte de putere, imediat îti verifici intentiile, în loc sã analizezi motivatiile celorlalti. Ai gãsit o cale onorabilã de a-ti manifesta puterea. Onoarea include interesul tãu personal, dar si interesele celorlalsi, în egalã mãsurã. Ai învãtat cum sã rezolvi întotdeauna lucrurile în interesul tãu, nu cere mai mult.
Diplomatia devine pentru tine o trãsãturã naturalã. Te poti apãra atunci cînd trebuie si totusi nu esti defensiv. De vreme ce alte opinii nu par sã te ameninte, nu vor apãrea confruntãri sau conflicte. Ai acceptat natura paradoxalã a realitãtii ,cîte capete, atîtea pãreri diferite despre realitate, fiecare dintre ele sustinutã de diverse trãiri care o fundamenteazã. Esti eficient si în initierea acelor activitãti în care vrei sã te implici. De vreme ce nu porti povara unei atitudini defensive, determini mai curînd cooperarea celorlalti decît o competitie.

Sfaturi pentru stimularea celei de-a PATRA chakre
Atentia constituie aici elementul-cheie. Ce îti atrage atentia? Cultivã o dragoste fatã de viatã si creatie în sine si urmãreste cum aceastã reinvestire a timpului tãu îti îmbogãteste viata sub toate aspectele ei.
Cînd te simti epuizat în preajma celorlalti, deschide-ti inima. Te va ajuta foarte mult.
Cînd opui rezistentã altcuiva, cîmpul tãu energetic are douã dezavantaje majore. În primul rînd, nu obtii cîstigul de energie pe care ti l-ar prilejui acceptarea; iar în al doilea rînd, pentru a opune rezistentã trebuie sã consumi energie.
Concentreazã-te asupra inimii tale, renuntã la apãrare si simte cum te revigorezi.
De fiecare datã cînd încerci sã rezolvi un conflict cu altcineva, concentreazã-te asupra acestei chakre. Întîi exerseazã singur. Treci în revistã lucrurile fatã de care te simti recunoscãtor,. întotdeauna stimuleazã inima. O datã ce esti în starea de concentrare si simti izvorul nesecat de cãldurã, învãluie imaginea prietenului tãu în acest sentiment. Simte compasiune întelegînd cã în fata ta se aflã un alt suflet care se luptã cu greutãtile vietii.
Concentreazã-te asupra conexiunii dintre voi doi de la nivelul inimii. Vizualizeazã cã întîlnirea pe care urmeazã sã o ai cu aceastã persoanã merge drept la inimã. Dupã care du-te la întîlnire.

Sfaturi pentru stimularea celei de-a CINCEA chakre
A cincea chakrã îsi dovedeste utilitatea atunci cînd te confrunti cu situatii tracasante. Dã-ti seama cã tracul de scenã si prezenta pe scenã reprezintã exact aceeasi energie, diferenta este determinatã doar de modul în care reactionezi fatã de aceastã energie.
În situatia respectivã existã energie, deci nu încerca sã o temperezi. În schimb, renuntã la prejudecãti si lasã energia sã-ti strãbatã întreaga fiintã. Dacã îti vine greu sã spui adevãrul tãu la momentul potrivit, gîndeste-te la traditia bãtului vorbitor.. În multe grupuri încã se mai foloseste. Cînd ai ceva de spus, cere bãtul vorbitor iar cînd îl ai, toti ceilalti îti acordã onoarea cuvenitã concentr îndu-si atentia asupra spuselor tale. Imagineazã-ti un bãt vorbitor. invizibil care, în timpul unei discutii de grup, trece de la unul la altul. Cînd ajunge la tine, îl simti sub forma unui impuls de a-ti împãrtãsi punctul de vedere. Acordã respectul cuvenit acestui bãt vorbitor si spune-ti pãrerea.
  
Exerciþiul 8
Pentru a restabili echilibrul, concentreazã-ti atentia asupra respiratiei. Energia urmeazã respiratia. Concentreazã-te asupra calitãtii respiratiei si vezi ce poti face pentru a o face mai profundã si a-i reduce ritmul. Observã ce se întîmplã. Anxietatea se reduce, iar o stare de calm îti cuprinde în scurt timp întreaga fiintã.
Învãtînd sã-ti mentii echilibrul la acest nivel al constiintei, vei deveni vizionar. Vãzînd dincolo de ratiune, dincolo de cuvinte, vezi sub formã de imagini, de intuitii. Esti îndrumat de o voce superioarã si le insufli si celorlalti dorinta de a asculta aceastã voce lãuntricã. Nu promovezi vreo doctrinã si nici nu oferi vreo învãtãturã deosebitãviziunea ta este mai presus de asemenea distinctii. Învãtãtura ta este abilitatea de a trãi într-o liniste sufleteascã deosebitã.
Înãltarea dincolo de polaritate poate fi interpretatã ca o abilitate de a te înãlta dincolo de conflict. Conflictul rezultã dintr-o aderare strictã la puncte de vedere conflictuale. Fiind în stare sã percepi o realitate mai vastã ce include polaritãþtile, poti sã te înalti mai presus de conflicte si sã duci o viatã linistitã. Chiar si în mijlocul haosului sºi violentei lumii noastre moderne, deschiderea echilibratã a celui de-al .treilea ochi. Îti permite sã aderi la o altã realitate, fãrã legãturã cu nivelurile de conflict.
Constientizarea unui sens mai profund din spatele tuturor aspectelor concrete ale realitãtii ti se reveleazã, în acest caz, cu mãsurã. Îti adaptezi dorintele la ceea ce ti se dezvãluie si viata ta pare binecuvîntatã. Magia este ceva obisnuit în viata ta. Cel putin din perspectiva celorlalti, tot ceea ce faci pare sã aibã o aurã de miracol. Totusi, în ceea ce te priveste, nu faci altceva decît sã te armonizezi cu un curent vital mai amplu decît cel individual.

Sfaturi pentru stimularea celei de-a SASEA chakre
Cînd te simti pierdut si debusolat, fãrã directie sau scop, concentreazã-te asupra celei de-a sasea chakre si cautã sensul vietii tale. Învãtãtori sînt din belsug  le dai atentie? Cautã prevestiri, cere semne, cautã directia si interactiunea cu eul tãu superior.
Foloseste divinatia, cum ar I-Ching, cãrti de tarot, cãrtþi de magie sau rune, pentru a-ti gãsi directia. Folosindu-le într-o manierã sacrã, aceste instrumente vor oferi eului tãu superior modalitatea de a se exprima fatã de tine.
Stimuleazã aceastã chakrã ascultînd oratori de inspiratie (direct sau înregistrati pe bandã magneticã) si citind lucrãri care-ti întãresc credinta si puterea de pãtrundere. Cu alte cuvinte, pentru a adãuga mai multã semnificatie vietii tale, cautã mai multã semnificatie în viata ta. Mergi la surse. Cînd esti abãtut si indispus, învatã cum sã-ti restabilesti buna dispozitie.

Exerciþiul 9
Meditatie: stai asezat sau întins, cu sira spinãrii dreaptã. Respirã adînc si lent, pentru a dobîndi o stare de calm. Observã intensificãrile si scãderile de energie la fiecare respiratie, pentru a-ti concentra atentia. Cînd ai reusit sã te concentrezi, imagineazã-ti oceanul în toatã imensitatea lui. Lasã-te pãtruns de senzatia cã esti parte din aceastã imensitate  nu esti parte separatã, individualã, ci devii una cu aceastã imensitate. Apoi simte cum un val individual se înaltã din ocean. Percepe-l ca fiind viata ta individualã  separatã si distinctã, dar parte din întreg. Vezi înãltarea si cãderea valurilor ca incarnãri ale fiinþei tale. Ridicare din ocean  nasterea vietii tale individuale  doar pentru a cãdea, revenind la unitate. si totusi, un alt val se înaltã, o altã incarnare de-a ta se manifestã si cade din nou, pentru a se uni cu întregul. De cîte ori valul unei vieti individuale s-a înãltat pentru tine? De cîte ori se va mai înãlta din nou? Simte imensitatea posibilitãtilor.

Simpla mantra "Let go and let God" (Renunþã si dã-i voie lui Dumnezeu) poate fi un antidot perfect pentru cei care cu greu pot renunta la a încerca sã-si controleze viata. Este un
proces interesant. În prima etapã a deschiderii cãtre nivelurile superioare ale constiintei, trebuie sã recîstigi controlul asupra propriei vieti, asumîndu-ti responsabilitatea tuturor trãirilor tale. Este o etapã necesarã, pentru a te elibera de conditionãrile culturale la care ai fost supus. Totusi, dacã cineva vrea sã experimenteze cel mai înalt nivel de constiintã, trebuie sã lase controlul în seama Divinitãtii. Mai întîi regãseste-ti adevãratul sine prin preluarea controlului, pentru ca în final sã te lasi în voia celei mai înalte forte în care crezi, pentru a te ancora în Divinitate. Esti în aceastã lume, dar nu-i apartii, deoarece constiinta ta este legatã de constiinta divinã. La acest nivel, dobîndesti constientizarea eternitãtii. În aceastã stare devii constient de faptul cã va trebui sã rãspunzi o eternitate pentru toate actiunile tale. Atît de mult timp avem pentru a face lucrurile cum trebuie. Nu poti pãcãli constiinta divinã din interiorul tãu; o parte din tine stie dacã esti sau nu în armonie cu sinele tãu superior. În cele din urmã, renuntînd cu totul la a te mai ascunde de Constiinta Divinã, te lasi în voia unei vieti animate de cele mai nobile intentii si cauti în permanentã sã mentii aceastã perspectivã. Înainte de a învãta sã mentii acest nivel de constiintã prin propriile tale eforturi, ea existã sub forma Gratiei divine.

Sfaturi pentru stimularea celei de-a SAPTEA chakre
În viatã, cînd esti disperat, recurge la mãsuri disperate. Renuntare totalã. Mergi înainte si renuntã în totalitate , însã renuntã cu credintã. Cel putin, încearcã sã crezi în posibilitatea ca, renuntînd pe deplin la vointa personalã, sã deschizi drum unei puteri superioare. Este evident cã vechile tale metode nu au dat nici un rezultat, asa încît ce ai de pierdut dacã încerci? Momentul Nu uita: cunoasterea chakrelor nu este acelasi lucru cu experimentarea lor. Pentru experimentarea lor directã, este nevoie de meditatie. Pot exista situatii de trãiri spontane, în afara meditatiei, legate de fiecare dintre chakre, însã, pentru a te echilibra la nivelul fiecãreia, meditatia este calea cea mai indicatã.
Un subiect interesant ar fi legãtura dintre jurãmintele traditionale fatã de calea spiritualã si chakre. În mod traditional, cînd cineva se angajeazã pe o cale spiritualã, face o serie de legãminte care, indiferent de traditie, se referã, în majoritatea lor, la sãrãcie., castitate. si .supunere.. Ar fi interesant de vãzut cu care chakrã are legãturã fiecare dintre aceste jurãminte.
Sãrãcia ar trebui asociatã cu prima chakrã, concentratã asupra supravietuirii; în mod evident, castitatea este o renuntare la plãcerea sexualã a celei de-a doua chakre; iar supunerea nu s-ar putea potrivi decît cu renuntarea la putere, specificã celei de-a treia chakre.
Se poate observa asadar cã jurãmintele de sãrãcie, castitate si supunere constituie o renuntare la primele trei chakre. În actiunea noastrã obisnuitã de a încerca sã activãm si sã armonizãm toate chakrele, renuntarea nu ar putea fi consideratã ca fiind un ideal. Cînd renunti la, sau reprimi o parte a caracterului tãu firesc, aceasta nu dispare, ci revine la suprafatã sub o altã formã. Cu toatã consideratia fatã de cãile spirituale traditionale, sînt sigur cã intentia lor este nobilã: deturnarea atentiei de la aspectele legate de cele trupesti la probleme spirituale. Sã fie pace pe pãmînt si sã înceapã cu mine., spune una dintre maximele noastre spirituale. Este un punct de plecare cum nu se poate mai bun. Pe mãsurã ce ne armonizãm trupurile fizice cu constiinta noastrã spiritualã; pe mãsurã ce învãtãm sã ne integrãm mintea, corpul, spiritul si sufletul; pe mãsurã ce învãtãm sã ne respectãm trupurile fizice, permitîndu-le sã se bucure de prosperitate, sexualitate si putere; pe mãsurã ce lãsãm sufletul nostru sã se umple de dragoste sincerã; pe mãsurã ce permitem chakrelor noastre superioare sã ne ajute sã ne deschidem spre creativitate, intuitie si spiritualitate; pe mãsurã ce acest dans al eului, sufletului si spiritului devine o sãrbãtoare a fiintei noastre; pe mãsurã ce vedem legãtura ce ne uneste cu întreaga biosferã, cu Gaia  probabil cã vom vedea o schimbare de atitudine fatã de planeta noastrã, mai curînd de respect decît de profanare.

Meditatia asupra cerului si a pãmîntului
Adoptã o pozitie de meditatie confortabilã, în care spatele sã fie drept: lotus, asezat pe un scaun, rezemat de perete sau chiar culcat. Concentreazã-te, îndreptîndu-ti atentia asupra respiratiei. Observã inspiratia si expiratia. Remarcã usoara înãltare a fiintei tale o datã cu inspiratia si usoara ei cãdere o datã cu expiratia. Observã alternanta inspiratie-expiratie. Vezi dacã poti constientiza sunetul dintre inspiratie si expiratie. Concentreazã-te. Acum activeazã componentele sistemului chakrelor, concentrîndu-te asupra fiecãrei chakre. Începe cu prima chakrã. Simte-o, îndreptîndu-ti atentia cãtre ea, vizualizeazã culoarea rosie si simte caracteristicile asociate acestui centru. Treci prin toate chakrele, pe rînd, concentrîndu-te asupra culorilor (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet) si a caracteristicilor lor. Apoi parcurge traseul invers, de la chakra crestetului pînã la chakra bazinului. Repetã parcursul de mai multe ori, ca si cum ai apãsa clapele unui pian. Apoi imagineazã-ti cum coloana ta vertebralã se prelungeste în jos, trece prin podea si intrã în pãmînt. Vizualizeazã rãdãcinile care cresc din extremitatea coloanei si intrã adînc în pãmînt.
Observã cum aceste rãdãcini se împletesc cu rãdãcinile copacilor mari si absoarbe aceastã fotã a pãmîntului pe traseul invers, pînã în inima ta. Simte aceastã energie a rãdãcinilor în inima ta. Apoi imagineazã-ti cum coloana ta vertebralã se prelungeste în sus, prin crestet, trece prin tavan si ajunge în cer. Imagineaz ã-ti coloana vertebralã ca pe o antenã uriasã care capteazã fluxul energiei spirituale din cer si îl aduce în sufletul tãu.
Simte aceastã energie spiritualã în inima ta. Acum imagineazã-ti cum coloana ta vertebralã se prelunge ste si în sus, si în jos în acelasi timp. Absoarbe simultan energia pãmîntului si cea a cerului si simte cum ele se contopesc în inima ta. Pe inspiratie, imagineazã-ti energia venind din cer si din pãmînt. Tine-ti respiratia cîteva secunde, simtind cum aceste energii se unesc si pãtrund în inima ta. Aceasta este energia cerului pe pãmînt. Pe expiratie, imagineazã-ti cum energia se rãspîndeste din fiinta ta în lume. Inspirã, expirã. Vizualizeazã energia care vine la tine si trimite-o apoi în exterior.


David Pond „ Chakra”
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu