miercuri, 18 iunie 2014

Metoda Waldorf - un model care functioneaza




                     In ultimii ani, in Romania au luat avant si sisteme alternative de invatamant. Sistemul Waldorf este unul dintre ele. Desi la nivel de gradinita parintii par sa il accepte cu usurinta, exista inca o doza de scepticism, in principal pornit din lipsa de documentare, in legatura cu scoala in sistem Waldorf. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre filosofia sistemului Waldorf, despre cum functioneaza acesta si ce anume il face eficient.


Intemeietorul scolii Waldorf este filozoful Rudolf Steiner
El si discipolii sai directi au elaborat un sistem de invatamant antroposofic care urmareste dezvoltarea omului ca intreg, trupeste, sufleteste si spiritual. Conceptia pedagogica urmareste dezvoltarea omului intru libertate, de aceea sistemul mai este cunoscut si ca „educatie pentru libertate”: libertatea de a gandi independent la maturitate.

Obiectivul pedagogiei Waldorf este incurajarea dezvoltarii sanatoase a copilului pe toate planurile, tinand cont de impulsurile date de acesta si gasind un raspuns adecvat la tendintele de dezvoltare si la nevoile copilului.
Cum functioneaza invatarea in scoala Waldorf?
Invatamantul in acest sistem are cateva caracteristici de organizare si planificare. Stim cu totii ca in invatamantul clasic exista un orar fix, care se mentine pe tot timpul semestrului. In acest orar materiile sunt alternate, studiului fiecareia fiindu-i alocata cate o ora pe zi.

In cazul sistemului Waldorf, programul de scolarizare este conceput in asa fel incat sa respecte ritmuri. Ritmul fiecarei zile presupune ca zilnic in prima parte a diminetii vor fi studiate materiile cu caracter cognitiv, iar a doua parte a programului va fi rezervata activitatilor artistice si practice. Lunar, exista module de 2-4 saptamani in timpul carora dimineata se studiaza materiile principale. Faptul ca zilnic, timp de minim 2 saptamani, se studiaza o anumita materie ii ofera copilului continuitate in ceea ce face. Atentia sa nu se imprastie intre 8 materii ci se concentreaza doar sa aprofundeze pe una dintre ele. Uneori, intr-un asemenea modul se poate epuiza informatia unui manual clasic. Dar sistemul Waldorf nu utilizeaza manuale clasice, unice! Din contra, copilul este stimulat si incurajat sa se informeze din mai multe surse diferite, invatand astfel unde si cum sa caute ceea ce il intereseze si cum sa aprecieze corectitudinea informatiei si veridicitatea surselor.
Un alt avantaj al acestui sistem de predare este acela ca se pare ca subconstientul continua noaptea munca de peste zi a elevului si a profesorului, prelucrand intrebarile, analizand raspunsurile, aprofundand informatia primita. Elevul dobandeste astfel de la inceput obiceiuri corecte privind invatarea, studiul individual necesar in liceu si facultate fiind o deprindere formata inca de timpuriu.

In sistemul Waldorf cursurile artistice si practice au o pondere importanta intre materiile de studiu. Fiind un sistem scolar deosebit, Waldorf incearca sa se adreseze nu doar mintii ci si sufletului si trupului. Preocuparile din domenii in care poate copilul nu are inclinatii sunt echilibrate de cele din domenii pentru care copilul poate manifesta o atractie deosebita si un talent real. Artele cultiva simpatia, acceptarea, lucrul in echipa, sensibilitatea, in timp ce stiintele exacte dezvolta individualismul si spiritul competitiv.

In sistemul Waldor exista acelasi invatator pana la inceperea liceului. O alta diferenta esentiala fata de sistemul clasic de invatamant este reprezentata de faptul ca invatatorul din clasele primare ramane o prezenta permanenta pana la inceperea liceului. Se crede ca asta ii ofera copilului o stare de liniste si de confort psihic, deoarece copiii au tendinta de a se atasa puternic de figura invatatorului.

Medoda Waldorf = descoperire si cunoastere. O alta caracteristica a sistemului Waldorf este aceea ca pune accent pe descoperire si cunoastere. Copiii sunt dusi in natura, in excursii, vizite tematice. Se folosesc experimentele si activitatile practice pentru a demonstra conceptele teoretice invatate.
Parintii se simt linistiti sa afle ca programa de studiu este aceeasi ca cea din invatamantul clasic. Profesorii care predau in scolile Waldorf sunt profesori din invatamantul clasic, care au studiat pedagogia Waldorf si care urmeaza continuu cursuri de perfectionare. Din aceasta cauza, transferul intre scolile clasice si scoala Waldorf se poate realiza oricand in limita locurilor disponibile  si a reglementarilor Inspectoratului Scolar, fara a fi necesare examene, diferente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu