Cine nu-si doreste sa aiba prieteni alaturi de care sa petreaca clipe frumoase, care sa-i intinda o mana de ajutor la nevoie sau un umar pe care sa-si planga amarul? Dar cati dintre noi, parintii, avem astfel de prieteni?
Stim cat de greu este sa iti faci prieteni in zilele noastre, cand calculatorul si televizorul acapareaza din ce in ce mai mult lumea, mai ales pe copii, ducand la instrainare si lipsa abilitatilor de comunicare. Si totusi, noi, ca parinti, dar si profesorii si alte persoane avand rol de modelare si educare a copiilor ii putem incuraja, indruma si ajuta pe cei mici sa fie buni prieteni, sa-si dezvolte abilitatile sociale si sa-si faca prieteni.
Daca unii copii sunt dezinvolti, indrazneti si sociabili si reusesc
usor sa lege prietenii, alti copii trebuie sa fie invatati cum sa-si faca
prieteni. Nu e un lucru neobisnuit ca un copil sa aiba dificultati in a lega
prietenii printre colegii de scoala sau in alte situatii in care socializeaza.
Dar sa privesti un copil pe care-l doare sufletul ca nu are prieteni e un lucru
trist si dureros pentru orice parinte.
Prietenia este importanta pentru copii deoarece ii invata sa
comunice, le intareste increderea in sine si le ofera o importanta a sinelui.
Adultii care construiesc prietenii durabile, ei insisi pot fi un exemplu pentru
copii, iar parintii si profesorii ii pot indruma pe copii catre astfel de
prietenii.
Sfaturi pentru parinti:
1. Vorbeste-i despre prietenie. Pune accent pe importanta unei atitudini pozitive cand discuti cu altii sau rezolvi conflicte sau vrei sa iti faci prieteni. Daca copilul tau are un conflict cu vreun prieten, incearca sa rezolvi problema ajungand la un consens. Comunicarea deschisa si atitudinea pozitiva il vor face pe copil sa-ti vorbeasca despre prietenii sai, permitandu-ti sa-l ajuti cand are nevoie.
2. Arata-i copilului ce inseamna sa fii un bun prieten. Comporta-te acasa in moduri care sa prezinte calitati necesare unui bun prieten, pentru ca cel mic sa le asimileze. Fii dragut, fa complimente, nu te plange, imparte cu ceilalti ceea ce ai, fii intelegator si saritor. Ofera exemple pozitive care il vor face dornic sa se joace cu colegii si sa-si faca prieteni.
3. Demonstreaza-i sustinerea ta. Asculta-i explicatiile privind faptul ca nu are prieteni sau ca in anumite situatii particulare copiii l-au necajit. Raspunde-i cu empatie, orientandu-te spre rezolvarea problemei, vorbindu-i pe un ton normal, calm, in timp ce-i oferi sfaturi. Astfel se va simti inteles si-i vei da speranta ca va reusi sa-si faca prieteni.
4. Joc de roluri: pune in scena o situatie particulara in care anumite aptitudini de socializare sunt necesare. Daca cel mic are probleme in a-i trata pe ceilalti cu blandete, imagineaza o situatie in care apare un conflict. Evalueaza modul in care copilul reactioneaza si povatuieste-l cum ar fi mai bine sa ii trateze pe ceilalti copii in acest gen de situatii.
5. Promoveaza un simt al apartenentei la grup implicandu-l in activitati extrascolare. Incurajeaza copilul sa se alature unui grup – fie un grup de joaca, o echipa sportiva sau un cerc de arta – deoarece copiii se simt bine cand fac parte dintr-un grup. Inscrie-l in diferite cluburi de sport (arte martiale, inot, yoga, etc.), la cercuri de pictura, muzica sau dans astfel incat sa intalneasca alti copii care impartasesc aceleasi pasiuni.
6. Creeaza
oportunitati de socializare. Invita copiii din vecini sau colegii de scoala la
un loc de joaca. Aceasta ii va da copilului tau sansa sa interactioneze cu
copiii de varsta lui intr-un mediu familiar tuturor. Chiar si copiii pot avea
viata sociala, iar socializarea timpurie il invata pe copil importanta
prieteniei si-i da incredere ca se va descurca in relatiile cu oamenii atunci
cand va creste.
7. Implica-l in activitati de voluntariat. Acestea il vor ajuta pe copil sa-si faca prieteni in afara scolii in timp ce ajuta comunitatea. Proiectele de ajutorare a comunitatii il invata totodata cum sa lucreze in echipa, alaturi de altii si aceste activitati ii vor creste increderea in sine, respectul de sine si-l vor ajuta sa se apropie mult mai usor de ceilalti oameni, sa fie optimist si sa dezvolte prietenii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu