luni, 29 iulie 2013

Metoda ESPERE- Jaques Salome

          Jaques Salome     

Este psihosociolog, formator, scriitor si poet.  Este fondatorul Centrului de formare în relatii interumane „Le Regard fertile” de la Roussullon-en-Provance, unde preda o bună parte dintre cursurile de formare. A predat timp de 15 ani la Université de Lille III.
Jacques Salomé doreste sa transforme comunicarea intr-o materie de sine statatoare ce se preda in scoli si crede in responsabilizarea individului in vederea crearii unor relatii sanatoase, printr-o comunicare activa.
Si-a început cariera in domeniul relatiilor interumane pornind de la cercetarile si lucrsrile ce apartin curentului psihologic umanist. La inceputurile carierei sale s-a folosit de psihanaliza, mergand pe directia propusa de Milton H. Erickson, pentru care inconstientul este un rezervor de surse, si nu o componenta intunecata a psihicului.
In primele sale cursuri de formare, Jacques Salomé a folosit tehnici corporale precum Rebirth, bioenergia sau mijloacele de expresie scenica, precum psihodrama. După aceste numeroase experiente, ajunge la o metoda personala. El creează un sistem teoretico-practic, dezvoltand concepte ai instrumente proprii. Astfel ia nastere metoda ESPERE (Energie Speciala Pentru o Ecologie Relationala Esentiala). Această metoda a fost creata pentru a oferi oamenilor un mod de a relationa viabil, facil si eficient.
Scopul demersurilor sale pedagogice si educative nu este acela de a da sfaturi, ci de a stimula reflectia personala si maturizarea, de a declansa trezirea constiintei si luarea de pozitie fata de sine si fata de ceilalti. Punctul de plecare este exprimarea personala.
A format pana in prezent peste 40.000 de asistenti sociali, medici, psihologi si consultanti. A tinut conferinte si cursuri de formare si are discipoli (moderatori în metoda ESPERE si formatori de moderatori) în Franta, Belgia, Québec, Elvetia si in Insula Réunion.
Este autorul a peste 30 de carti, coautor al unor lucrari de referinta despre comunicare si cuplu. Cartile sale au fost traduse în 27 de limbi, inclusiv limba romană. Semneaza cronici permanente în revistele Psychologies (Franta) si Le Guide Ressources (Canada).

 ESPERE (Energie Specifica pentru o Ecologie Relationala Esentiala) este o psihopedagogie a comunicarii. Scopul metodei este de a facilita relatii pline de viata si ecologice.
ESPERE este denumita ”Metoda” intrucat se poate invata si transmite, pentru ca instrumentele ei pot fi folosite in mod concret  si pentru ca rezultatele aplicarii acestora sunt vizibile in viata de zi cu zi.
"Energie" pentru ca practica acestei metode in relatiile importante pentru fiecare are cateva efecte importante: cresterea increderii in sine, a autonomiei si a placerii de a trai.
"Ecologie Esentiala" pentru ca Metoda se bazeaza pe premiza ca in orice comunicare, suntem intotdeauna trei: eu, celalat si relatia. Si de multe ori, relatia ajunge sa fie poluata de mesaje toxice, motiv pentru care avem nevoie de instrumente pentru o adevarata ecologizare a relatiei, dar si a ingrijirii acesteia.
Metoda propune repere si instrumente concrete pentru a aborda altfel dificultatile relationale cel mai des intalnite in viata de zi cu zi.
Instrumentele si conceptele Metodei ESPERE pot fi folosite pentru obtinerea unei armonii in relatiile importante: relatia de cuplu, relatia cu colegii, relatia cu parintii, cu copiii si, poate cel mai important, in relatia cu sine insusi sau cu sine insasi.
Metoda ESPERE  invita pe fiecare la a se responsabiliza si la a actiona in congruenta cu propriile nevoi fundamentale, cu dorintele profunde si cu valorile sale esentiale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu